Kdo se trochu zajímá o kvalitní stravu na talíři, tak ví, že by měl zařadit do svého jídelníčku i luštěniny, které jsou přínosné pro zdraví. Pravdou je, že ne každý je má rád a někdo se jim úmyslně vyhýbá, jelikož tak trochu nadýmají. Pokud bychom se ale zaměřili ještě na daleko zdravější zdroj tohoto produktu, tak bychom zjistili, že takové luštěninové klíčky jsou naprosto ideálními nositeli nejen mnoha vitamínů a bílkovin, ale také minerálů a dalších prospěšných látek pro naše tělo. Jako velký bonus u nich je i to, že nenadýmají a tudíž jejich konzumace ničemu potom nebrání. A naopak skutečně prospějeme svému tělu, jelikož mu nedokážeme nabídnout lepší zdroj, než je tento.
Pečlivý výběr se vyplatí
Když jsme se rozhodli pro pěstování klíčků, tak bychom měli zvážit velmi důležitou skutečnost a to je základní věc. Vybrat ty vhodná semena nebo zrníčka rostlinek a zeleniny, která jsou určena výhradně na přímou konzumaci klíčků. Nemůžeme rozhodně nechat klíčit semena, která jsou určena na přímou sadbu do záhonů, jelikož ty jsou ošetřena. Asi nejčastější a nejznámější jsou luštěniny a ta pozorovat mungo klíčení Naklíčeno ze svého domova není nic složitého.
Proč si zrovna zvolit je?
- Jsou dostupné, chutné a lehce stravitelné.
- Salátové mungo klíčky jsou zdrojem vitamínů A a B a zajišťují nám velkou psychickou odolnost a silnou imunitu.
- Dále obsahují vápník, železo, fosfor, draslík, hořčík. Jejich úkolem je vyrovnání překyselení organismu.
- Mohou se jíst jen tak jako pochutina samotné a bez přísad, ale také se mohou stát lehce součástí našich talířů jako posyp nebo jiná méně náročná potravina.
- Konzumují se ochucené v salátech, na pečivu nebo jsou vhodnou přílohou k hotovým pokrmům, k masu či polévce atd. Fantazii se meze rozhodně nekladou.
- Nejvíce všech zdraví dostupných látek se uchová v syrové podobě bez větší tepelné úpravy.